Hvem er du?

Kan du nikke genkendende til nogle af disse situationer:

  • Jeg skal vælge et emne, men hvad skal jeg vælge? Emnet skal være et, jeg har lyst til at kaste mig over, men på den anden side, skal det osse været et emne, der forøger min markedsværdi i erhvervslivet? Det er svært at kombinere.
  • Jeg har svært ved at bestemme mig for hvilken type projekt, jeg skal skrive? Skal det være et casestudie, eller skal jeg skrive et teoretisk projekt? Eller en kombination? Det kunne osse være et litteraturstudie. Egentlig virker et praktisk casestudie mere attraktivt for mig, men kender jeg en virksomhed, der vil give mig adgang til interviews, mv? Kan jeg få adgang til valid empiri? Er det mon muligt at finde en eller flere virksomheder på nettet, som kan forsyne mig med tilstrækkelig empiri?
  • Nu er det et bachelorprojekt (eller et speciale) jeg skal i gang med, og så er metode og teori vigtige størrelser at forholde sig til, og ikke mindst hvilket videnskabsteoretisk paradigme, jeg vil basere min research på? Er mit emne velegnet til en positivistisk tilgang, eller vil en konstruktivistisk anskuelse være den fornuftige, og hvordan ser jeg selv helt personligt på verdenen? Hvad fremmer min professionelle karierer bedst?
  • Jeg er i tvivl, om jeg skal skrive mit projekt alene, eller om jeg skal gå sammen med en eller to andre? Fordele og ulemper? Hvis jeg går sammen med andre, bliver det måske svært at opnå enighed om emne og arbejdsmetoder – og harmonerer vi sammen som personer? Men på den anden side belyses problemerne jo fra flere vinkler og ensidighed og det “at stirre sig blind” på løsninger kan undgås.
  • Lærerne lægger stor vægt på, at jeg får formuleret en god og præcis problemformulering, men hvordan pokker kan jeg det, når jeg ikke kan se nogen problemer, hvor jeg står lige nu? Jeg kan da ikke låse mig fast i en problemstilling, før jeg er kommet lidt i gang og har fået et overblik, og det forudsætter jo, at jeg er klar på, hvad jeg vil skrive om? Oplever andre osse en sådan deadlock situation?
  • Jeg synes egentlig, jeg kom godt fra start, men nu er jeg gået i stå. Jeg kan ikke se et mønster, har svært ved at sætte struktur på min empiri og indledende analyser. Jeg arbejder fra morgen til aften, men når dagen er omme, sidder jeg ikke tilbage med arbejde af værdi? Afleveringstidspunktet kommer bare nærmere og jeg er meget frustreret.

Lær at administrere dine frustrationer

Hvis nogen af disse situationer ikke er dig helt fremmed, kan jeg trøste dig med, at vi alle har været dem igennem på et eller andet tidspunkt i vores studieforløb. Og de fleste af os er kommet helskindet ud af dem.

Vi bliver alle frustrerede en gang i mellem i vores studietid eller senere i arbejdslivet, men når du har prøvet det nogle gange, vil du lære at administrere dine frustrationer til egen fordel. At være frustreret er nemlig ikke nødvendigvis nogen dårlig tilstand at befinde sig i, selvom det i høj grad føles sådan.

Du bliver typisk frustreret i situationer, hvor du kommer væk fra dine vante omgivelser, og når ingen kendt viden eller metode rutinemæssigt kan bringes i spil. Men lad være med at give op, læg det lidt fra dig og kom tilbage igen. Bliv stædigt ved. En nat vågner du pludselig og ser et mønster, og så er det bare om at komme til tasterne og i gang med skriveriet. Bare skriv derudad uden at bekymre dig om det sproglige, det er nu din kreativitet kommer på arbejde, lad inspirationen flyde og saml op på et senere tidspunkt.

Når du ser tilbage på en sådan frustrerende periode, som kan vare fra nogle få dage til en måneds tid alt afhængt af projektets omfang og kompleksitet, vil du opleve, at frustrationerne faktisk har udløst nogle ressourcer og en kreativitet, du har glemt, du havde.

Med tiden lærer du at administrere dine frustrationer – tag læring af dem og vend dem til din fordel.

Kig dig om på mit site – måske kan jeg hjælpe dig videre.

Send mig en mail eller giv mig et ring og fortæl mig lidt om dine udfordringer, så ser vi på mulighederne for at komme videre sammen.

Leif

(Visited 2,653 times, 1,501 visits today)